dWiseNieuws

Informatica op het Elde College

Door 11 januari 2017 Geen reacties

In november en december hebben we vorm mogen geven aan een keuzemodule informatica op het Elde College in Schijndel. Met een groep leerlingen van VWO 5 hebben we films, nieuwsberichten en radiofragementen gebruikt om samen een gesprek te hebben over wat informatica is en hoe dat reflecteert op ons dagelijks leven.

Het was wat onwennig en redelijk geïmproviseerd, zoals het een eerste keer vaker gaat. Maar zeker voor herhaling vatbaar. Samen met de docente Informatica zullen we verder brainstormen over hoe dit er in de toekomst uit kan zien. Hieronder de conclusie van de presentatie die de leerlingen voor hun klasgenoten gegeven hebben.

Conclusie van de presentatie

De conclusie van ons project is dat netwerken enorm belangrijk zijn. Je zou netwerkwetenschappen kunnen beschouwen als de basis van alle wetenschappen in de 21e eeuw. Dit hebben wij ondervonden na het kijken van de documentaires en door ze te analyseren. Mensen kennen en dat mensen jou kennen is een heel belangrijk element om succes te kunnen bereiken. Tegelijkertijd kunnen deze netwerken er voor zorgen dat mensen alles over je te weten kunnen komen.

In The Greatest Movie Ever Sold kon je duidelijk zien dat succesvolle hubs, bijvoorbeeld grote bedrijven of belangrijke persoonlijkheden, door hun netwerken veel macht hebben in de maatschappij. Reclames moeten zo veel mogelijk gezien worden en worden daarom via een hub verspreid. Dit is logisch als je er zo over nadenkt, maar wij vinden het heel belangrijk dat iedereen hier bewust van wordt.

Hubs bezitten veel macht en kunnen hier ook misbruik van maken. Zo kon je in Rip a Remix Manifesto ook duidelijk zien dat met deze macht beslag wordt gelegd op ‘Intellectual Property’, waardoor niet iedereen vrij mag produceren wat hij of zij wil. Het is allemaal een logisch gevolg van de kapitalistische samenleving waarin we leven.

Aan de hand van je internetgedrag kunnen computers al analyseren wie je bent en tot welk netwerk je behoort. Hierop zullen je reclames afgestemd worden, de bekende cookies, maar dit kan voor meer doeleinden gebruikt worden. Prijzen van verzekeringen worden soms al aangepast per persoon doordat op basis van een computeranalyse al kan worden bepaald hoeveel risico jij loopt en dus hoe winstgevend jij kunt zijn voor de verzekeraar. Alles tegenwoordig draait om geld in bij netwerken is het te vinden.

We moeten er voorlopig mee leven dat het zo is maar het is belangrijk dat je er bewust van bent. Netwerken zijn heel belangrijk en kunnen heel nuttig zijn zoals in de documentaires, maar ben bewust van de nadelen. Neem niet alles aan blindelings aan wat je hoort en ben niet te naïef.